Hypatia från Alexandria

Hypatia av Alexandria

Hypatia av Alexandria, född ca 350–370 e.Kr., död mars 415 (mördad), var en grekisk filosof av den nyplatonska skolan, matematiker och astronom, som levde i Alexandria i Egypten, då del av det Östromerska riket.

Första kända kvinnliga matematikern

Hon var dotter till matematikern, filosofen och astronomen Theon. Hon studerade faderns ämnen under dennes ledning och anses vara den första kända kvinnliga matematikern vars liv är väldokumenterat. Staden Alexandria var världsberömd för sitt väldiga bibliotek och betraktades som en högborg för lärdom, men det var också en plats där religiösa spänningar mellan hedningar, judar och kristna judar få en våldsam utveckling. Detta gjorde det farligt för Hypatia och hennes far att praktisera deras grekiska traditioner. Hennes far instruerade henne i matematiken och astronomin – hon blev expert inom bägge områden. Snart överträffade hon sin far i sina matematiska studier och bidrog med viktiga kommentarer till hans verk medan hon även lämnade egna viktiga bidrag till geometri och aritmetiken. Vid sidan av sitt vetenskapliga arbete var Hypatia även en expert på platonism, en filosofisk inriktning som utgår från Platons läror. Hon blev en av Alexandrias första kvinnliga lärare. Folk reste långväga för att höra henne tala!

Hon mördades ca 415 e.Kr.

Hon lärde ut nyplatonism och hennes manliga elever bemötte henne med respekt och lojalitet. Men detta skulle få snart få ett abrupt slut. Hennes “hedinska” föreläsningar gjorde henne till en måltavla. De pyrande religiösa spänningarna i Alexandria blev allt mer våldsamma. Hon mördades ca 415 e.Kr. av en mobb bestående av kristna extremister. Hennes död var en tragedi, men hennes liv har blivit en symbol för utbildning i kamp mot okunskap. Idag minns vi Hypatia som en källa till ljus och kunskap.

Agora

Långfilmen om Hypatias liv. 

Women Power Rosa Pin
Women Power Silver Pin
Women Power Guld Pin

KONTAKT

info@SwedishHumanRightsProject.org

Vi driver projekt som stärker mänskliga rättigheter. 
Stöd oss! Bli månadsgivare med 20 kr. Läs mer här.