Mae Jemison

Hon är första afroamerikanska kvinnan i rymden

Mae Carol Jemison, född 17 oktober 1956 i Decatur, Alabama, är en amerikansk astronaut uttagen i astronautgrupp 12 den 5 juni 1987. Mae Jemison var tidigt intresserad av vetenskap. Som barn spenderade hon mycket tid i biblioteket. Hon läste böcker om rymden och om evolution.
Vid 16 års ålder gick Jemison ut high school. Hon studerade sedan Kemiteknik på Stanford University fram till 1977. Under sin utbildning var Jemison engagerad i ett flertal aktiviteter utanför skolan. Hon var ordförande i studentföreningen och engagerad inom dans, teater och volontärarbete. Dessutom hjälpte hon till att driva hälsostudier
 i Kenya. Hon studerade hur komplicerade organismer kan påverkas av gravitationen. Mae Jemison ansökte till NASA  28 januari 1986.  Jemison blev en av de 0,75% som blev utvald att delta vid specialinstruktion på NASA.  År 1992 blev hon den första afroamerikanska kvinnan i rymden.

Källa 

Women Power Rosa Pin
Women Power Silver Pin
Women Power Guld Pin

info@SwedishHumanRightsProject.org