Marie Curie

Hon är det enda personen som har fått nobelpriset för två olika kategorier.

Marie Curie tilldelades som första kvinna Nobelpriset i fysik 1903. Åtta år senare fick hon även Nobelpriset i kemi och är den ända personen som har fått nobelpriset för två olika kategorier. Efter ett både snillrikt och tungt arbete hade hon lyckats hitta två nya grundämnen: Polonium och Radium. Radium kunde användas för att rädda liv i strålbehandling mot cancer, men det var också ett livsfarligt ämne eftersom man i början inte förstod hur farlig strålningen var. Marie Curie var också den som gav namn åt radioaktiviteten. Hon kom att bli en ikon som kvinna och forskare, en förebild för många kvinnor.

Women Power Rosa Pin
Women Power Silver Pin
Women Power Guld Pin

info@SwedishHumanRightsProject.org