Rosa Parks

Hon kämpade för svartas rättigheter och förändrade USA historien.

Rosa Parks

Rosa Parks, född 4 februari 1913 i Tuskegee, Alabama. Hon var en afroamerikansk medborgarrättskämpe. 1955 blev hon världskänd efter att ha vägrat resa sig upp på en buss och lämna sin plats till en vit medborgare.

Hon gav aldrig upp

Parks protest var den enskilt mest betydelsefulla, men inte den första bussprotesten. 1953 hade två yngre kvinnor gripits i Montgomery av samma skäl. Detta föranledde dock ingen bojkott. Däremot hade en bussbojkott genomförts 1953 i Baton Rouge, Louisiana. Rosa Parks vägran att avstå sin plats följdes av en 381 dagar lång bojkott. I sitt utslag den 21 december 1956 bekräftade USA:s högsta domstol, att det stred mot grundlagen, att segregera användare av buss eller annat kollektivtransportmedel.

Frihetsmedaljen

Protesten var ett lagbrott eftersom det då var lag på att svarta skulle lämna plats till vita på bussar. Hon kämpade livet ut för mänskliga rättigheter och under sitt liv tilldelades hon två ärofyllda medaljer: Frihetsmedaljen och Amerikanska kongressens guldmedalj.

 

Women Power Rosa Pin
Women Power Silver Pin
Women Power Guld Pin

KONTAKT

info@SwedishHumanRightsProject.org

Vi driver projekt som stärker mänskliga rättigheter. 
Stöd oss! Bli månadsgivare med 20 kr. Läs mer här.