Frida Kahlo

Hon förändrade världen med sin konst.

Hon älskade att måla

Frida Kahlo, en mexikansk konstnär född 6 juli 1907 i Coyoacán, Mexico City. 1925 råkade hon ut för en allvarlig bussolycka. Det var under tillfrisknandet från denna olycka som hon började måla med olja.

Äktenskapet

Fyra år senare hade hon förälskat sig i målaren Diego Rivera och paret gifte sig 1929. Äktenskapet var stormigt och paret skilde sig 1939 – bara för att gifta om sig på nytt året efter. Frida Kahlo var ju före sin tid eftersom hon tog upp en tematik som blev mer aktuell senare, i samband med kvinnorörelsen.

Hennes smärta

Hon skadades allvarligt, bröt ryggraden, nyckelbenet, bäckenet, fick elva frakturer på sitt högra ben, hennes högra fot krossades och vreds ur led och axeln vreds ur led. En ledstång i järn genomborrade buken och livmodern, vilket skadade hennes reproduktionsförmåga.

Women Power Rosa Pin
Women Power Silver Pin
Women Power Guld Pin

KONTAKT

info@SwedishHumanRightsProject.org

Vi driver projekt som stärker mänskliga rättigheter. 
Stöd oss! Bli månadsgivare med 20 kr. Läs mer här.